Vörösboros vaddisznó zellerpürével és birsalmával

Hozzávalók:

Hozzávalók
  • 1 kg vaddisznócomb
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g fehérrépa
  • 180 g vöröshagyma
  • 100 g szárzeller
  • 50 g fokhagyma
  • 100 g paradicsompüré
  • 50 g disznózsír
  • 1 üveg vörösbor
  • 2 szál kakukkfű
  • só, bors, cukor, babérlevél
  • 1,7 kg zellergumó
  • 500 ml tej
  • 300 g birsalma
  • 200 ml fehérbor
  • 100 g vaj

Elkészítés:

Elkészítés

Széles lábosban felére forraljuk a vörösbort. A vaddisznót besózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk és állni hagyjuk 15 percet.

Vastag falú lábosban, zsíron elősütjük a hús minden oldalát, amíg szép sült színt kap. Kivesszük a húst a lábosból, és a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, szárzeller, fokhagyma) elkezdjük pirítani a vaddisznó zsírján. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Hozzátesszük a paradicsompürét, és azzal is átpirítjuk.

Ha kezd leégni, akkor kevés vízzel ezt javítani tudjuk és folytatni a pirítást.

Ha sötétre pirult a zöldség, felöntjük a borral, hozzáadjuk a babért, egész borsot. Visszatesszük a húst, és annyi vizet öntünk hozzá, ami éppen ellepi. Lassan, fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul.

Ekkor kivesszük a combot egy edénybe, és rászűrjük a párolószószt. Fontos, hogy ebben hagyjuk kihűlni, mert különben kiszárad.

Ha szobahőmérsékletű, akkor már kivehetjük a húst, és lefóliázva hűtőben tarthatjuk tálalásig. Hidegen sokkal könnyebb felszeletelni.

A szószt ekkor befejezhetjük, felfrissíthetjük az ízét egy gerezd fokhagymával, kakukkfűvel, egy kis szeletelt sárgarépával, és mézzel ellensúlyozhatjuk a bor esetleg túlságos savasságát. Ekkor már nagyon lassan főzzük a szószt, és néha szedjük le a habját, ha az megjelenik a tetején. 20 perc főzés után átszűrjük.

A zellergumót megtisztítjuk, felszeleteljük, vajon megfuttatjuk, és felöntjük tejjel és egy kevés vízzel. Sóval ízesítjük. Ha a zeller megpuhult, simára turmixoljuk, és csak annyi levet öntünk rá, hogy sűrű püré állagot kapjunk.

A megmosott birsalmát cikkekre vágjuk, kivágjuk a magházát. Lábosban cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a birsalmát. Ha szép aranysárga színe van, hozzáadunk egy kevés vajat, így nem karamellizálódik tovább. Felöntjük a fehérborral, és megpároljuk.

Tálalás

Egy kevés szószt felhígítunk, és megmelegítjük a felszeletelt vaddisznót. Tetejére vajat csipegetünk. A többi szószt külön melegítjük fel. Ha forró, hideg kockázott vajat teszünk bele és elkeverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányér közepére kanalazzuk a meleg zellerpürét, tetejére tesszük a hússzeleteket, körbeöntjük mártással, végül a húsnak támasztjuk a birsalmacikket.

Elkészítés:

Elkészítés

Széles lábosban felére forraljuk a vörösbort. A vaddisznót besózzuk, frissen őrölt borssal borsozzuk és állni hagyjuk 15 percet.

Vastag falú lábosban, zsíron elősütjük a hús minden oldalát, amíg szép sült színt kap. Kivesszük a húst a lábosból, és a megtisztított, kisebb darabokra vágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, vöröshagyma, szárzeller, fokhagyma) elkezdjük pirítani a vaddisznó zsírján. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen. Hozzátesszük a paradicsompürét, és azzal is átpirítjuk.

Ha kezd leégni, akkor kevés vízzel ezt javítani tudjuk és folytatni a pirítást.

Ha sötétre pirult a zöldség, felöntjük a borral, hozzáadjuk a babért, egész borsot. Visszatesszük a húst, és annyi vizet öntünk hozzá, ami éppen ellepi. Lassan, fedő alatt pároljuk, amíg megpuhul.

Ekkor kivesszük a combot egy edénybe, és rászűrjük a párolószószt. Fontos, hogy ebben hagyjuk kihűlni, mert különben kiszárad.

Ha szobahőmérsékletű, akkor már kivehetjük a húst, és lefóliázva hűtőben tarthatjuk tálalásig. Hidegen sokkal könnyebb felszeletelni.

A szószt ekkor befejezhetjük, felfrissíthetjük az ízét egy gerezd fokhagymával, kakukkfűvel, egy kis szeletelt sárgarépával, és mézzel ellensúlyozhatjuk a bor esetleg túlságos savasságát. Ekkor már nagyon lassan főzzük a szószt, és néha szedjük le a habját, ha az megjelenik a tetején. 20 perc főzés után átszűrjük.

A zellergumót megtisztítjuk, felszeleteljük, vajon megfuttatjuk, és felöntjük tejjel és egy kevés vízzel. Sóval ízesítjük. Ha a zeller megpuhult, simára turmixoljuk, és csak annyi levet öntünk rá, hogy sűrű püré állagot kapjunk.

A megmosott birsalmát cikkekre vágjuk, kivágjuk a magházát. Lábosban cukrot karamellizálunk, hozzáadjuk a birsalmát. Ha szép aranysárga színe van, hozzáadunk egy kevés vajat, így nem karamellizálódik tovább. Felöntjük a fehérborral, és megpároljuk.

Tálalás

Egy kevés szószt felhígítunk, és megmelegítjük a felszeletelt vaddisznót. Tetejére vajat csipegetünk. A többi szószt külön melegítjük fel. Ha forró, hideg kockázott vajat teszünk bele és elkeverjük, de már nem forraljuk tovább. A tányér közepére kanalazzuk a meleg zellerpürét, tetejére tesszük a hússzeleteket, körbeöntjük mártással, végül a húsnak támasztjuk a birsalmacikket.