Süssük ki a kacsamájat, szűrjük le a zsírját, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott salottahagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rókagombát. Amikor a hagyma aranybarna színű lesz, öntsük hozzá az aszút, majd addig redukáljuk, amíg kb. a felére sűrűsödik, ezután szűrjük le. Kockázzuk bele a kacsamájat. Sózzuk meg és keverjük össze a borral. Tegyük vákuumzacskóba és helyezzük sous vide kádba 65 fokon, 13 percre. Jeges vízben jól hűtsük le.
Adjuk hozzá a meleg alaplevet, a tejszínt és a xantánt, vagy zselatint, Thermomixben (botmixer) emulgeáljuk és passzírozzuk át. Tegyük habzsákba és hagyjuk állni egy-két órát.
A fügekrém elkészítése
A barna cukrot karamellizáljuk, az aszalt fügével és kevés vízzel felfőzzük, majd szűrjük, tálalás- kor friss fügét adunk hozzá.
Elkészítés:
Elkészítés
Süssük ki a kacsamájat, szűrjük le a zsírját, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott salottahagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rókagombát. Amikor a hagyma aranybarna színű lesz, öntsük hozzá az aszút, majd addig redukáljuk, amíg kb. a felére sűrűsödik, ezután szűrjük le. Kockázzuk bele a kacsamájat. Sózzuk meg és keverjük össze a borral. Tegyük vákuumzacskóba és helyezzük sous vide kádba 65 fokon, 13 percre. Jeges vízben jól hűtsük le.
Adjuk hozzá a meleg alaplevet, a tejszínt és a xantánt, vagy zselatint, Thermomixben (botmixer) emulgeáljuk és passzírozzuk át. Tegyük habzsákba és hagyjuk állni egy-két órát.
A fügekrém elkészítése
A barna cukrot karamellizáljuk, az aszalt fügével és kevés vízzel felfőzzük, majd szűrjük, tálalás- kor friss fügét adunk hozzá.
Ajánlott Borok
Bikavér
Karakteres, elegáns, és izgalmas. Ha mindez arra is igaz, akinek ajándékot keresel, a bikavér - az egyik legkülönlegesebb hazai cuvée - ideális választás lehet. Számos kiváló minőségű tétel születik az egri, illetve szekszárdi borászok kezei között. Alapja a kékfrankos, valamint a cabernet sauvignon, cabernet franc és kis mennyiségben további hazai vörösbor-fajták házasításával jön létre. Külön szabályozás született erre, hogy a termelők a legmagasabb minőséget állíthassák elő. A bor fűszeres, gyümölcsös illat- és ízjegyeket mutat, ideális azoknak, akik szeretik élvezni a hosszú, telt kortyokat, a meghitt pillanatokat és a mély, tartalmas beszélgetéseket.
Borkülönlegesség
Választottad biztosan nem átlagos, és az ízlése sem az - ellenállhatatlan, egyedi személyiségeknek igazi borkülönlegesség dukál: egy édes szamorodni vagy egy pohár aszú. Mindkét tételnek aszúsodott szőlő az alapanyaga, azonban míg a szamorodni esetében a teljes fürtöt préselik, az aszúnál a szőlőszemeket gondosan kiválogatják kézzel, ezért biztos lehetsz benne, hogy ami a pohárba kerül, szó szerint aranyat ér.
Kékfrankos
Sokszínű, izgalmas, barátságos, akár az, akinek ezt a palack bort szánjuk. Hozzá olyan bor illik, amely kifinomult és lélekmelengető, van mélysége, de nem akar semmit ránk erőszakolni. Ha választottad kedveli a gyümölcsös, fűszeres, karakteres, szép savakkal rendelkező borokat, vagy ha inkább a klasszikus értékek mentén szokta megválasztani, mit inna, tökéletes választás lehet egy kékfrankos. Számos hazai borvidéken termesztik, de talán Sopron, Szekszárd, Villány és Eger a legismertebb kékfrankosairól. Egyre divatosabb fajta, de nem csak önállóan palackozzák, fő alkotóeleme az egri és a szekszárdi bikavérnek is. Ez a vörösbor kiváló választás baráti beszélgetésekhez, ajándékba vagy meghitt téli estékre.
Pezsgő
Egy ital azoknak, akiknek minden nap ünnep, és az élet napos oldalát élik. Igazi társasági embereknek tökéletes választás lehet ajándékba egy üveg magyar pezsgő. A fejünkben sokszor ez az ünnepek itala, pedig nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy élvezzük a finom bubikat. Az élet szeretete rejlik minden pohár pezsgőben, a legmagasabb minőséget pedig ezek közül is a tradicionális, palackos erjesztésű italok képviselik. Az alapbor leggyakrabban fehérszőlőből készül, míg a rosé pezsgők alapanyaga gyakran a pinot noir.