Tokaji aszús kacsamáj fügekrémmel

Hozzávalók:

Kacsamáj
  • 200 g kacsamáj
  • 200 ml zöldség alaplé
  • 100 ml 35%-os tejszín
  • 75 ml tokaji aszú
  • 2 g xantán, vagy zselatin
  • 3 g só
  • 4 fej salottahagyma
  • 2 db babérlevél
  • 150 ml tokaji aszú
Fügekrém
  • 50 g barna cukor
  • 1 kg aszalt füge
  • kevés víz

Elkészítés:

Elkészítés

Süssük ki a kacsamájat, szűrjük le a zsírját, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott salottahagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rókagombát. Amikor a hagyma aranybarna színű lesz, öntsük hozzá az aszút, majd addig redukáljuk, amíg kb. a felére sűrűsödik, ezután szűrjük le. Kockázzuk bele a kacsamájat. Sózzuk meg és keverjük össze a borral. Tegyük vákuumzacskóba és helyezzük sous vide kádba 65 fokon, 13 percre. Jeges vízben jól hűtsük le.

Adjuk hozzá a meleg alaplevet, a tejszínt és a xantánt, vagy zselatint, Thermomixben (botmixer) emulgeáljuk és passzírozzuk át. Tegyük habzsákba és hagyjuk állni egy-két órát.

A fügekrém elkészítése

A barna cukrot karamellizáljuk, az aszalt fügével és kevés vízzel felfőzzük, majd szűrjük, tálalás- kor friss fügét adunk hozzá.

 

 

Elkészítés:

Elkészítés

Süssük ki a kacsamájat, szűrjük le a zsírját, majd pirítsuk meg benne az apróra vágott salottahagymát, adjuk hozzá a babérlevelet és a rókagombát. Amikor a hagyma aranybarna színű lesz, öntsük hozzá az aszút, majd addig redukáljuk, amíg kb. a felére sűrűsödik, ezután szűrjük le. Kockázzuk bele a kacsamájat. Sózzuk meg és keverjük össze a borral. Tegyük vákuumzacskóba és helyezzük sous vide kádba 65 fokon, 13 percre. Jeges vízben jól hűtsük le.

Adjuk hozzá a meleg alaplevet, a tejszínt és a xantánt, vagy zselatint, Thermomixben (botmixer) emulgeáljuk és passzírozzuk át. Tegyük habzsákba és hagyjuk állni egy-két órát.

A fügekrém elkészítése

A barna cukrot karamellizáljuk, az aszalt fügével és kevés vízzel felfőzzük, majd szűrjük, tálalás- kor friss fügét adunk hozzá.