Balatoni csukaérem rizlingmártásban

Hozzávalók:

A csuka hozzávalói
  • 1 db 2 kg-os csuka
  • 1 db citrom
  • 1 db tojás fehérje
  • 5 cl tejszín
A mártás hozzávalói
  • 2/3 csésze olaszrizling, felére beforralva
  • az alaplé felére beforralva
  • 1 csésze tejszín, felére beforralva
A szőlőköret hozzávalói
  • 50 g csemegeszőlő, zöld színű
  • 1 tk cukor
  • 20 g vaj
A lilaburgonya (perui lila) hozzávalói
  • 25 dkg lilaburgonya
  • 4 szelet lilaburgonya-chips
  • 50 g vaj
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

A csuka elkészítése

A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. A csontjait feltesszük főzni rövid lével, babérral, borssal (kb. 2 dl alaplére lesz szükségünk). A csukafiléből minden szálkát eltávolítunk, főleg az egy sorban elhelyezkedő Y szálkákat. A filéket téglalapra formázzuk, és sózzuk, citromozzuk. A leeső részekről levágjuk a bőrt, és cutterben pürésítjük. Hozzátesszük a tojásfehérjét, a tejszínt, sót, citromlevet. A kiterített filéket megkenjük (aprított halhúsból, tejszínből és tojásból készült) halpráddal, egymásba fordítjuk úgy, hogy a bőre kívülre kerüljön. Henger alakúra formázzuk, sonkakötéssel rögzítjük, majd gumis sonkahálóba húzzuk. Öntapadós fóliába tekerjük szorosan, és lehűtjük. Érméket vágunk belőle, és teflonserpenyőben megsütjük. A hal sütése a legfontosabb, éppen hogy csak átsüljön.

A mártás elkészítése

A három beforralt lét összeöntjük, ízesítjük, átforraljuk, és kész a mártásunk.

A szőlőköret elkészítése

A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a vajat és a hámozott, magozott szőlőszemeket. Átmelegítjük és tálaljuk.

A lilaburgonya elkészítése

A tisztított burgonyából vágunk 4 vékony szeletet chipsnek és ropogósra sütjük.

A többi burgonyát sós vízben puhára főzzük. Vágunk 8 karikát, és sózva, levajazva félre tesszük. A többit átpasszírozzuk, és vajjal, sóval elkeverjük (csak ezzel, mert egyébként híg lesz).

Tálalás

A szőlőszemekből szőlőfürtformát helyezünk a tányérra. Eléöntünk a mártásból, és beleállítjuk a sült csukaérmét. Habzsákból egy rózsát nyomunk mellé a tányérra, és egy lila chipssel díszítjük. Szőlőlevéllel és sült turbolyával díszítjük.

Elkészítés:

A csuka elkészítése

A csukát megtisztítjuk, kifilézzük. A csontjait feltesszük főzni rövid lével, babérral, borssal (kb. 2 dl alaplére lesz szükségünk). A csukafiléből minden szálkát eltávolítunk, főleg az egy sorban elhelyezkedő Y szálkákat. A filéket téglalapra formázzuk, és sózzuk, citromozzuk. A leeső részekről levágjuk a bőrt, és cutterben pürésítjük. Hozzátesszük a tojásfehérjét, a tejszínt, sót, citromlevet. A kiterített filéket megkenjük (aprított halhúsból, tejszínből és tojásból készült) halpráddal, egymásba fordítjuk úgy, hogy a bőre kívülre kerüljön. Henger alakúra formázzuk, sonkakötéssel rögzítjük, majd gumis sonkahálóba húzzuk. Öntapadós fóliába tekerjük szorosan, és lehűtjük. Érméket vágunk belőle, és teflonserpenyőben megsütjük. A hal sütése a legfontosabb, éppen hogy csak átsüljön.

A mártás elkészítése

A három beforralt lét összeöntjük, ízesítjük, átforraljuk, és kész a mártásunk.

A szőlőköret elkészítése

A cukrot karamellizáljuk, rátesszük a vajat és a hámozott, magozott szőlőszemeket. Átmelegítjük és tálaljuk.

A lilaburgonya elkészítése

A tisztított burgonyából vágunk 4 vékony szeletet chipsnek és ropogósra sütjük.

A többi burgonyát sós vízben puhára főzzük. Vágunk 8 karikát, és sózva, levajazva félre tesszük. A többit átpasszírozzuk, és vajjal, sóval elkeverjük (csak ezzel, mert egyébként híg lesz).

Tálalás

A szőlőszemekből szőlőfürtformát helyezünk a tányérra. Eléöntünk a mártásból, és beleállítjuk a sült csukaérmét. Habzsákból egy rózsát nyomunk mellé a tányérra, és egy lila chipssel díszítjük. Szőlőlevéllel és sült turbolyával díszítjük.